2012. április 5., csütörtök

Habcsókos kalácsok

Ez egy fantasztikus kalács! Isteni, mindenki imádja a családban. Limaránál leltem erre a mennyei finomságra. Többször megfordult a konyhámban már, több változatban. Forró csokis, diós, mogyorós, és kókuszos is illatozott a sütőmben. Nagy B azt mondta az első adag után, Anya ugye gyakran fogsz ilyet sütni? A diót nemigen szereti, de mikor megkóstolta ezt a kalácsot azt mondta: Anya azt hiszem én mégiscsak szeretem a diót! Ez lett a favoritja. Nekem mindenhogy ízlik. Mivel sokan vagyunk nem aprózom el ezt a kalácsot sem rögtön 3-at sütök. Nem érte meg eddig a másnapot még sosem. Nem a legdekoratívabb kalács a világon, de bátran mondhatom, az egyik legfinomabb :)

Habcsókos kalácsok:

Tészta:

900 g finomliszt
75 g cukor
3/4 tk. só
4dkg friss élesztő
240 ml tej
90 ml víz
150 g olvasztott vaj
 4 nagy tojás sárgája

Habcsók:

 4-5 nagy tojás fehérje
csipet só
1 tk. vanília eszencia
150 g cukor

A fehérjékhez adom a sót elkezdem felverni, mikor már jó az állaga hozzáadom fokozatosan a cukrot majd a vaníliát. Nem túl kemény habcsókká verem. Ízesítéstől föggően szétveszem és hozzákeverem az ízeket. Kivétel a csokist mert azt a tetejére szórom.


Töltelék:

forró csokoládépor
őrölt dió  
kókusz reszelék
darált mogyoró - 3-4 evőkanál bármelyikből

A tejet meglangyosítom, cukrot, sót adok hozzá, majd felfuttatom benne az élesztőt. Hozzáadom a liszthez, majd beleteszem a tojássárgákat, az olvasztott vajat. Elkezdem dagasztani, lehet géppel de én kézzel szoktam. Ha elkészültem hagyom kelni meleg helyen kb 40-50 percet. Ha szépen megkelt, három felé veszem a tésztát jó vékonyra kinyújtom. Megkenem a habbal, megszórom forró csokival, illetve ha diós, kókuszos, vagy mogyorós a töltelékkel elkevert habbal. Feltekerem mint a bejglit. Vagyis a két szélét behajtom és úgy tekerem fel csigának. Majd félbevágom a csigákat, de a tetejénél hagyok kb 1 cm így jól fonható lesz. Kifordítom a habos feleket, úgy fonom, hogy mindig ezek kerüljenek felülre. Érdemes sütőpapíron kinyújtani és úgy átemelni tepsire. Egy tepsin két kalács elfér egymás mellett. Hagyom még 25-30 percig kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütöm úgy 25 percet. Rácson hűtöm ki.

Nagy B ilyenkor rohangál állandóan a konyhába: Na kész van már? Nem győzöm elterelni a figyelmét, forrón is megenné, de félek elrontaná a gyomrát :)



Sütés előtt:


 Forró csokis és diós:


Ami mindig elsőnek fogy el: forró csokis



4 megjegyzés: